Ja, het is nog steeds fantastisch om als flexibele freelancer door het professionele leven te huppelen. Ik deel zelf mijn tijd in, kies voor welke klanten ik werk en kan mijn creativiteit kwijt in mijn job. Toch wil ik erop wijzen dat er heel wat struggles zijn die niet meteen zichtbaar zijn. Ik wil ze delen omdat zowel jij (freelancer of vast in loondienst) als ik er misschien iets uit kunnen halen en om te laten voelen dat je er nooit alleen voor staat.

I. DEAR CLIENT, PLEASE PAY ME YESTERDAY

Als freelancer ben je verantwoordelijk voor je eigen facturen die je tijdig bezorgt aan de klant. In het meest ideale scenario word je zoals het hoort correct en binnen 30 dagen betaald. De realiteit is jammer genoeg anders. Herinneringen sturen en achter je klant aanhollen, dat hoort er als freelancer helaas ook bij. Reken daar de tijdswaarde van geld bij en je was ongetwijfeld al aan het rentenieren.

II. BRUTO VS NETTO

Misschien een heel erg logische redenering voor de meesten onder ons, maar toch bestaat er een belangrijke misvatting rond het inkomen dat je als freelancer genereert. Wanneer ik een factuur betaald krijg, heb ik geen netto inkomen op mijn bankrekening. In België hebben we het als ondernemer best lastig en kan je ervan uitgaan dat we netto slechts de helft overhouden van wat we betaald krijgen. Hé, plots zijn we dan toch niet zo onoverkomelijk duur?

III. WEEKEND, WAT IS DAT?

Je werk als freelancer stopt nooit. Je bent niet hoofdzakelijk bezig met de dienst die je aanbiedt, daarnaast heb je nog praktische zaken zoals je boekhouding & finance te regelen. Het overkomt me wel vaker dat ik in het weekend rust vind en denk: dit is het ideale moment om wat bij te werken. Wanneer ik tijd neem voor mezelf en me omring met goede vrienden, besef ik echter dat volledig opgeladen aan een nieuwe week beginnen een betere optie is. Het is voor mij nog steeds een leerproces, die work-life balance. Al heeft dat ongetwijfeld ook veel te maken met het feit dat ik mijn job gewoon heel graag doe.

IV. JE STAAT ER ALLEEN VOOR

Freelancen betekent ook jezelf motiveren en informeren om succesvol te kunnen aanbieden wat je in petto hebt. Naast alleen werken, word je ook niet meteen ondersteund door bijvoorbeeld de overheid in België, integendeel. Welke stappen moet je ondernemen om te starten als freelancer? Hoe bepaal je het juiste dagtarief? Hoe trek ik nieuwe klanten aan? Welke zaken zijn belangrijk bij het opstarten van een nieuwe klant? Het is voor mij een zoektocht geweest met vallen en opstaan. Gelukkig bieden heel wat andere freelancers of instanties tegenwoordig meer en meer advies en begeleiding aan. Het is ook één van de hoofdredenen waarom ik aan de slag ben gegaan voor starters en waarom ik wil vechten voor een correcte verloning voor elke freelancer!

V. EXPOSURE DOESN’T PAY THE RENT

Helaas zit ik in een sector waarbij klanten wel eens verwachten dat je voor hen zal werken in ruil voor exposure. Je rondt hierbij een (vaak creatieve) opdracht af en krijgt zogezegd oneindig veel aandacht terug omdat je voor een specifieke, bekende klant werkt. Ik betaal graag 10 keer mijn eigen dagtarief om het gezicht te zien van de verhuurder van mijn appartement als ik haar op het einde van de maand laat weten: ‘Deze maand kan ik je helaas mijn huur niet betalen, maar ik zorg ervoor dat ik je naam hier en daar eens vermeld zodat je in de toekomst alvast een nieuwe huurder vindt!’ Nope, exposure doesn’t pay the bills.

VI. VARIABEL INKOMEN

Tenslotte moet je voortdurend op lange termijn denken als freelancer. Er zijn periodes waarin ik veel opdrachten afwerk, maar die worden misschien later gecompenseerd door een schralere maand. In tegenstelling tot een vaste job zal je inkomen elke maand variëren. Daarom is het nuttig om in drukke periodes wat extra te sparen zodat je de rustigere periode gemakkelijk doorkomt.

Ik wil graag eindigen met een positieve noot. Het is nog altijd ongelofelijk fijn om te kunnen doen wat ik graag doe als freelancer. Daarnaast mag ik me gelukkig prijzen met dankbare klanten, een parel van een business-partner en warme, ondersteunende vrienden en familie om me heen. Ik neem de keerzijde er elke dag graag bij. Want eerlijk? Van je passie je job maken, dat is hard werken, maar het geeft ook ontzettend veel voldoening. Dat is nu eenmaal onbetaalbaar voor mij!

 

 

 

Gepost door:liesvelvetpolet

-

4 reacties op “DE KEERZIJDE VAN DE FREELANCER-MEDAILLE

  1. Ja, zoals het leven,alles eigenlijk altijd positieve en negatieve kanten heeft,voor en nadelen , uiteindelijk als je de balans maakt is het best dat het positieve de hoofdrol speelt.Starten is altijd vechten ,soms zwarte sneeuw zien voor sommigen .,dan is het ook grote veerkracht en sterk geloof in je projecten en je bedrijf ooit sterk zal groeien ,de top zal bereiken,je doel! Ondernemen zit in je bloed zeggen ze! Ik geloof daarin. Veel succes gewenst!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s