Het is ondertussen al meer dan 365 dagen geleden dat ik aan mijn 50 dagen zonder alcohol begon. 50 dagen werden 100 dagen, 100 dagen werden een jaar. Hoe maak je van alcoholvrij leven een levensstijl? En welke tips zorgen ervoor dat je alcohol blijvend achterwege kan laten?

I. ZORG VOOR AANGENAME ALTERNATIEVEN

Een alcoholvrij bestaan betekent niet noodzakelijk water en cola drinken tot je erbij neervalt. Op een zonnig terras kies ik voor een Club Mate. Als het iets feestelijker mag zijn, kan een Crodino of alcoholvrije cava me wel bekoren. Warme dranken zorgen dan weer voor extra gezelligheid in de winter. Het is natuurlijk aangenaam als de gastheer of gastvrouw zorgt voor overheerlijke alternatieven, maar niet iedereen zal er rekening mee houden op feestjes. Neem dus altijd iets lekker mee om op verplaatsing in de frigo te zetten, op die manier vermijd je ook ongemakkelijke situaties. Wees je ervan bewust dat je geen alcohol nodig hebt voor een geslaagd feest, je bent zelf uitermate plezant om de sfeer er in te brengen, geloof me!

II. ZOEK EEN BUDDY

Alles is aangenamer en gemakkelijker vol te houden wanneer je het samen doet met iemand die dicht bij je staat. Grijp je al sneller naar een glas wijn omdat je vriendin ook kiest voor rosé op een zonnig terras? Omgekeerd geldt deze redenering ook. Probeer samen met je BFF eens 30 dagen zonder alcohol uit, het brengt jullie ongetwijfeld nog dichter bij elkaar en je voelt je extra gesteund wanneer de verleiding te groot wordt.

III. DOE HET VOORAL VOOR JEZELF, MAAR WEES ER OPEN OVER

Hoewel motivatie van buitenaf kan helpen, zorg ervoor dat je het vooral voor jezelf doet en denk goed na over wat jouw drijfveren exact zijn. Als je volledig stopt met het consumeren van alcohol, houd er dan rekening mee dat het nog steeds aangeboden zal worden omdat alcohol een deel van onze cultuur is. Net om die reden is het belangrijk om te weten waarom je ervoor koos. Wees er daarnaast zeker open over tegenover je omgeving, zo breng je jezelf ook niet in de verleiding om van je pad af te dwalen.

IV. MAAK HET JEZELF GEMAKKELIJK

Verder een gouden, maar logische tip: iets wat je niet in huis hebt, kan je ook gewoon niet consumeren. Het is de gemakkelijkste truc om zelf toe te passen. Als je samenwoont met vrienden of je partner, kan het interessant zijn om even te polsen of ze openstaan om jouw alcoholvrije buddy te worden. Probeer ook alternatieven in huis te voorzien. Als jullie het ’s avonds gezellig willen maken, hoef je op die manier niet het gezelschap te vervoegen met een glas water.

V. HOU DE VOORDELEN IN JE ACHTERHOOFD

Als de stap te groot is om onmiddellijk te stoppen met alcohol, kan je altijd beginnen met een alcoholvrije werkweek. Probeer je alcoholconsumpties te beperken tot het weekend en kijk of het iets voor jou is. Voor elke dag dat je alcoholvrij leeft, zal je lichaam je sowieso dankbaar zijn. Het kan ook helpen om de voordelen die alcoholonthouding biedt in je achterhoofd te houden. Ik probeerde reeds een aantal voordelen op te sommen die je terugvindt in het artikel ‘5 redenen waarom ik 2019 alcoholvrij inzette‘.

IV. OMGAAN MET NEGATIVITEIT

Heb je vrienden die heel erg negatief reageren en je dwingen tot het consumeren van alcohol? Sta dan even stil bij de betekenis van ‘vrienden’. Verder zoekt iedereen natuurlijk uit wat voor hem/haar persoonlijk het beste werkt. Rond alcoholonthouding bestaat nog steeds een verkeerd beeld. Als je besluit om te stoppen met roken, staat heel de straat je juichend toe te zwaaien en heb je veel karakter. Als je stopt met alcohol, ben je eerder abnormaal of moet het iets zijn dat je vanuit je geloof doet, anders schenk je maar beter je glas wijn terug vol. Ik geloof oprecht dat alcoholvrij leven het nieuwe stoppen met roken kan worden. Op jullie gezondheid!

 

 

 

Gepost door:liesvelvetpolet

-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s