H A S H T A G   P E R F E C T


Maken sociale media ons onzeker en ongelukkig? Er wordt ongetwijfeld sterk gefocust op de negatieve effecten. We zouden te veel tijd spenderen op het kleine scherm. Als digital content creator is Instagram in tegenstelling tot mijn vorige jobs een deel van mijn professioneel leven geworden. Daarom ga ik wat dieper in op dit thema en deel ik met jullie mijn ervaring met social media als millennial.

1. ASOCIALE OF SOCIALE MEDIA?

Vrienden en familie kunnen bevestigen dat ik foto’s maak uit liefde voor fotografie en esthetiek, zelden zal je me iets zien posten of scrollen door mijn Instagram wanneer ik in gezelschap ben. Gesprekken in real life koester ik als geen ander, ze geven me energie als het om de mensen gaat die ik graag zie. Zelf vind ik het ook verschrikkelijk om met iemand op café te zitten die meer aandacht heeft voor berichten die binnenkomen dan de zinnen die ik uitspreek. Om één of andere reden verwacht je omgeving dat je smartphone als digital content creator 24/7 aan je hand moet vastplakken. Eerlijk, daar zou ik zelf heel erg ongelukkig van worden. Bovendien zou het me enorm veel stress bezorgen en daar heeft Generatie Y net geen extra nood aan.

2. IK BEN VERSLAAFD

Via ‘Facebook en ik’ , de driedelige docureeks die naar aanleiding van het 15-jarig bestaan werd uitgezonden op Canvas, leerde ik Nir Eyal kennen, schrijver van de bestseller ‘Hooked’. Nir legt uit hoe de grote techbedrijven uit Silicon Valley ons zo lang mogelijk proberen vast te houden in bepaalde apps zodat we sneller dan verwacht ‘verslaafd’ worden. Hij inspireerde me op verschillende manieren. Het is inderdaad wel heel erg kort door de bocht om ervan uit te gaan dat Facebook gewoon verslavend is. In eerste instantie is het zoals bij elke verslaving ook onze eigen verantwoordelijkheid om er correct mee om te gaan en niet die van Facebook zelf. Zo schakelde ik op aanraden van Nir mijn notificaties uit op zowel Instagram, Facebook als WhatsApp. Het nakijken van deze notificaties verzadigen namelijk je interne trigger. Deze voortdurende afleiding, kan inderdaad tijdrovend, energievretend en ongezond zijn.

3. TIJD OM AF TE KICKEN

Net zoals bij elke andere verslaving, is het gemakkelijker om je tijd op Instagram af te bouwen in plaats van te kiezen voor de drastische maatregel : alle apps verwijderen van je smartphone. Tegenwoordig biedt Instagram ook de mogelijkheid om een melding in te stellen wanneer je een vooraf gekozen dagelijkse limiet overschrijdt. Ik kies er zoals eerder vermeld nu al een tijdje voor om mijn notificaties uit te schakelen. Volgens Nir Eyal past 2/3 van de gebruikers dit zelfs nooit aan. Het is uiteraard dan gemakkelijk om de conclusie te trekken dat Facebook verslavend is en slecht voor onze gemoedstoestand of gezondheid. Deze sociale media mogen geen afleiding vormen. Je haalt er de voordelen uit wanneer je er op een gezonde manier mee omgaat. De grote sleutel tot een gezonde omgang is het inplannen van de tijd die je hieraan besteedt. Op deze manier laat je de afleiding gewoon niet toe.

4. DE POSITIEVE EFFECTEN

Dit houdt niet in dat technologie ons niet vooruit heeft geholpen. Zonder Waze, nam ik gegarandeerd dagelijks de verkeerde afrit of versleet ik mijn tijd in de eindeloze files. Zonder Facebook vergat ik waarschijnlijk jaarlijks de verjaardag van mijn beste vriendin (sorry, Michelle) en miste ik ongetwijfeld de leukste workshops of evenementen in mijn buurt die mij de nodige ontspanning bezorgen. Zonder Instagram leerde ik hoogstwaarschijnlijk het gepassioneerde team van Sienna of andere inspirerende ondernemers nooit in real life kennen. Zonder mijn bank app verloor ik onnoemelijk veel kostbare tijd. Zonder mijn Nike Training app betaalde ik me waarschijnlijk blauw aan een fitnessabonnement waar ik nauwelijks 1 keer per maand zou geraken. Zonder Pinterest liep ik verloren op een nieuwe reisbestemming of twijfelde ik nog steeds aan de juiste kleur voor mijn living en ga zo maar door. Technologie is en blijft vooruitgang en laat dat net datgene zijn waar ik als millennial naar op zoek ben. Ik kan me moeilijk inbeelden hoe ik als beginnende zelfstandige zou overleven of prospecteren zonder sociale media.

5. PICTURE PERFECT

Op televisie, in een magazine of bij een ander medium, is er ook vaak sprake van een filter, al is die niet altijd duidelijk aanwezig omdat we het niet zien. Make-up artiesten toveren de mooiste looks op televisiegezichten, stylisten zorgen voor de juiste styling bij een reclamecampagne en dat vinden we niet meer dan normaal. Daarnaast zetten reality programma’s vaak een bepaald karakter neer door het knippen van beelden en uitspraken. Instagram blijkt fake te zijn, het laat enkel de schone kanten van het leven zien. Ik vraag me dan af, zijn we nu echt gebaat bij het tonen van onze meest ongelukkige momenten? Worden we dan echt gelukkiger door op een moeilijke dag onze tranen of bad hair days met de wereld te delen? Moeten we onze kracht zoeken bij het ongeluk van andere mensen? Niemand verplicht me om op een slechte dag een vrolijke foto te delen. Dat kan even goed een krachtige quote zijn om me eraan te herinneren dat morgen een nieuwe, betere dag zal zijn. Of misschien maak ik er wel even een instagramvrije dag van? Ook dat bepaal ik volledig zelf. Zelfspot, een dosis relativeringsvermogen en een realistische kijk op het medium lijkt me een goede manier om er mee om te gaan, net zoals we dat ook doen bij televisie. Deze blog kwam tot stand om context te bieden, context die je niet in één beeld of caption kwijt kan op het Instagram platform. Die nuchtere kijk mag dan ook niet ontbreken wanneer je Instagram opent.

6. GET INSPIRED

Bovendien bepaal je volledig zelf wat je volgt. Ik vind een gezonde levensstijl erg belangrijk, maar weet ook dat ik enkel met een sixpack naar buiten wandel als ik van sporty spice mijn job zou maken. Uiteraard heb ik enorm veel respect voor deze job, maar ik weet van mezelf dat het een impact zou kunnen hebben op een negatief lichaamsbeeld waardoor ik zelden fitness accounts zal beginnen volgen. Instagram is voor mij hoofdzakelijk een manier om geïnspireerd te worden op het gebied van mode, interieur en reizen. Verder volg ik ook graag leuke hotspots om een stad te leren kennen en krijg ik graag af en toe updates van vrienden en familie in drukkere periodes. Als je ongelukkig wordt van Instagram, probeer dan even na te denken over welke specifieke beelden jou persoonlijk minder gelukkig maken. Uiteindelijk stelt iedereen een eigen feed samen waarvoor jij ook weer bewust kan kiezen.

Ik wil besluiten met wat het voor mij allemaal samenvat: Technologie helpt ons vooruit, biedt me ontzettend veel mogelijkheden en geeft me de kans om warme mensen te leren kennen, iets waar ik nood aan heb in een land waar iedereen naar de grond kijkt als je iemand voorbijloopt. Maar het is niet onbelangrijk om er nuchter naar te kijken, bewuste keuzes te maken en te kijken wat voor jou het best werkt. Hashtag self love!

Gepost door:liesvelvetpolet

-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s